Over CAVA DO, Trankilo Brut
Het enorme succes dat Cava de laatste jaren bij ons kent, inspireerde ons ertoe een derde voortreffelijke Cava aan ons assortiment toe te voegen. Na veel proeven is het deze `Trankilo' geworden voor zijn heerlijk verfrissende smaak! Hij heeft 15 maanden op zijn droesem gelegen (dikwijls is dit maar 9 maanden bij Cava) waardoor hij meer volheid, karakter en intensiteit heeft gekregen. Zoals u ondertussen ongetwijfeld al weet, is Cava na Champagne de populairste en meest verkochte mousserende wijn. Het is één van de twee Spaanse wijnen die niet wettelijk verplicht zijn `Denominacion de Origen' op het etiket te vermelden. De term `Cava' betekent wettelijk, in Spanje en de hele EU: `mousserende wijn, gemaakt volgens de traditionele methode van gisting in de fles en geproduceerd in specifieke, door de betreffende autoriteiten aangewezen gebieden'. 95 procent van alle Cava komt uit Catalonië en 75 procent daarvan wordt in en rond de stad Sant Sadurni gemaakt. De eerste cava werd in 1872 gemaakt door ene Josep Raventos van het huis Codorniu. Aangezien rond de eeuwwisseling niemand dacht dat mousserende wijn anders kon heten dan Champagne, noemde men Cava in die tijd gewoon `Xampan' (= Champagne in het Castiliaans). Met de oprichting van de EEG in 1957 mochten echter alleen wijnen uit het district Champagne ook zo genoemd worden in de toen 6 aangesloten landen en later, in 1986, toen Spanje toetrad tot de EU, is men volledig overgegaan op de naam `Cava'. Schenk deze feestneus zoals Champagne op ongeveer 6 graden als aperitief of als verfrissend en feestelijk glaasje met vrienden en laat u maar eens goed gaan, hij smaakt naar nog...
Joseph Castan vestigde zich in 1907 in Lansargues, een stad in de Zuid Franse regio Languedoc. Hij was zo gepassioneerd door het maken van wijn dat hij geen enkele inspanning uit de weg ging. Dit harde werk werd beloond met vele onderscheidingen. Ondertussen staat de derde generatie van Castan aan het roer van dit wijnhuis. Moderniseringen werden doorgevoerd, maar de passie en inzet is gebleven. Een echte ontdekking! Deze wijn is een blend van vermentino, een aromatische kanjer, en grenache blanc. We ontdekken aroma's van perzik, tropisch fruit, citrus, nectarine en lentebloesem. Fris en fruitig van smaak met sappig wit en geel fruit zoals ananas, perzikken en een vleugje citrusvruchten. Schitterend lange afdronk met veel tropisch fruit, ondersteund door frisse, strakke citrustoetsen. Deze Zuid-Franse vermentino is één en al finesse.
Dit relatief klein wijnhuis in het wijngebied van La Mancha, ligt in het midden van Spanje. het is gelegen onder de hoofdstad Madrid. gemaakt van de beste Trempranillo druiven op kleine eikenhouten vaten. de wijn rijpt dan nog een jaar op fles vooraleer hij op de markt komt. Dit resulteerd in een volle, droge rode wijn met veel rood fruit in de smaak. mooi verweven met de houttoetsen van de franse eik en een mooie lange afdronk met kruidigheid en veel fruit. de smaak is evenwichtig, zacht en aromatisch.perfecte begeleider van een stevige vleesmaaltijd.